zen studio

lotus bloem in Plum Village

“WAT WORDT DIT? Wanneer je deze vraag in alle openheid accepteert, ontstaat er iets”.

Ik was een paar maanden in een zenboeddhistisch klooster in New York en ben geïnspireerd door de oprichter en voormalig abt van het klooster, Daido Loori. Hij was kunstenaar/fotograaf en introduceerde ‘the artless art of zen’, een manier om je creativiteit in de ruimste zin te cultiveren.

Die manier sprak me erg aan en sloot ook al aan bij mijn manier van werken als beeldend kunstenaar.

Als leraar in de beeldende vakken en jarenlang begeleider van zengroepen is het nu tijd om zenartgroepen te leiden.

Wat houden de lessen in?

Leidraad is de kern van ZEN: met vertrouwen openstaan voor wat er gebeurt. En wat er gebeurt is al compleet, precies zoals het is. Er ontbreekt niets, niet aan jou en niet aan de omstandigheden. We zijn al wat we proberen te zijn. En dat geldt ook voor onze creativiteit. We zijn al artiesten, het is ons geboorterecht, net als lopen en praten.

We hoeven niets anders te doen dan ons te openen, met heel ons hart. Daar is in beginsel alleen vertrouwen voor nodig. En dus geen voorkennis van art of zen.

Daido zegt het zo:

“When you learn to trust yourself implicitly, you no longer need to prove something through your art. You simply allow it to come out, to be as it is. This is when creating art becomes effortless. It happens just as you grow your hair. It grows”.

Belangrijke basis is hiervoor zitten in zazen. Vanuit je ‘stillpoint’ openbaart zich je unieke natuur. We werken met verschillende creatieve mediums, zoals dans, muziek, objecten, poezie, papier etc.

De lessen zijn op maandagen van 20.00-21.30 uur en beginnen zodra het huis klaar is. Kosten: 175,00 euro voor 10 lessen incl. materiaal. Hou de website in de gaten: www.ammophilafoundation.org

Nieuwsgierig wat dit wordt?Je bent welkom, geef je op via zenstudio@jeanneschouten.nl

11 december 2017 jeanne schouten

zen studio Den Haag maakt deel uit van de Lotus Zen Centra Nederland.