Over mij

‘filosofie is hetzelfde anders zien’

Cornelis Verhoeven

Mijn opleiding heb ik gedaan aan de Rijksacademie van Amsterdam. Altijd ben ik met aandachtige blik onderweg. Speurend langs het strand kijk ik naar onregelmatigheden in het zand, die de aanwezigheid van aangespoeld wrakhout kunnen verraden. Maar ook op de schroothoop zijn prachtige roestige platen te vinden, die allen een individuele schoonheid bezitten. Door weer en wind geworden.
De unieke structuren en patronen in de gevonden materiĆ«le objecten zijn niet geconstrueerd en niet na te bootsen en zijn dan ook zo echt, zo waar, zoals filosoof Cornelis Verhoeven erkende in zijn werk, dat voor mij van grote betekenis blijft. Ook hij was gefascineerd door oud ijzer en zei treffend in een gastcollege: “De spijker weerlegde al mijn onzinnige gedachten, ik zag hem liggen, het is niet te bedenken, het bestaan kun je niet verzinnen, je vindt het”.

Vanaf dat moment werd mijn perspectief bepaald door filosofische reflectie en interesse voor natuur en wetenschap. Ik probeer de overeenkomsten en vertakkingen onderling te onderzoeken en te definiƫren. Atelier en collegebank wisselen elkaar af en inspireren me.

De gevonden objecten liggen vaak voor lange tijd te wachten in mijn atelier, totdat hun ware aard zich openbaart en ik die met een minimale ingreep onderstreep: de meanderende lijn in het hout, het palet bruinen in het roest of de gelaagdheid van steen. De werkelijkheid zelf blijft zo – bijna onaangeroerd – aan het woord. Een openbaren van wat er al is, ogenschijnlijk banaal, alledaags en vanzelfsprekend. Maar juist daarin schuilt haar kracht, haar waarlijk zijn.